Aranyláz a digitális térben

2023. február 4.Web 682 szó3,5 perc olvasási idő
FőoldalAranyláz a digitális térben

Az internet egy generációval ezelőtt vált széles körben elterjedté, és azóta át is alakította körülöttünk lévő világban. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy életünk minden területén komoly változásokat generált a digitális forradalom.

Átszabta az olvasási, vásárlási, tanulási, étkezési szokásainkat, valamint a kommunikációt. A koronavírus-járvány alatt az internet szolgáltatott alternatív munkalehetőséget millióknak a „homeoffice” normalizálásával, elterjesztésével.

Természetesen jóval a koronavírus előtt megjelentek alternatív pénzkereseti módok az interneten. Az „influencer”,  „youtuber”, „instamodell”, vagy „beauty vlogger” kifejezések a ezredfordulón még ismeretlenek voltak, a Z-generáció körében viszont már népszerű karrieropciókat jelölnek.

Természetesen az interneten sem könnyű „befutni”, ahogy a filmes világot, vagy a zeneipart is ambiciózus cél meghódítani – ugyanakkor újra és újra sikertörténetekbe botlunk, amik tovább éltetik az álmot.

Kétség kívül ezek a legnépszerűbb, és leginkább széles körben hódító pénzkeresési módok a weben, mindazonáltal más lehetőségek is kínálkoznak. Számtalan adok-veszek oldal jött létre, rengeteg oldal ajánl részben ingyenes szolgáltatásokat, melyek kibővíthetők, ha feliratkozunk és havonta fizetünk.

Ilyen oldalak a Kahoot, a Scribid, vagy a tucatnyi életrajz-szerkesztő weblap. Természetesen nem mehetünk el az utóbbi évek egyik legnépszerűbb opciói, a kripto valuták mellett sem.

A kriptopiac létrejötte

Az első modern cripto valuta a Bitcoin volt 2009-ben. Általános célú valutaként jött létre azzal az elképzeléssel, hogy alternatív fizetőeszköz lesz nem csak a digitális térben, de a hagyományos boltokban is. Az elképzelés jókor jött, a papírpénzzel történő fizetések száma egyébként is visszaesett az ezredforduló után: egyre többen használtak bankkártyát.

Ez érthető is, hiszen kényelmes, gyors és a számlánkon tárolt teljes összeghez hozzáférünk anélkül, hogy százezreket kellen magunknál tartanunk. A változás akkor történt, mikor az online platformok, melyek bitciont árultak lehetővé tették, hogy az emberek eladják, vagy hagyományos valutára váltsák digitális érméiket.

Innentől általános gyakorlat lett, hogy dollárból, vagy euróból Bitcoint vásároltak, majd mikor az árfolyam számukra kedvezően alakult visszaváltották hagyományos valutára.

Ez azért fordulópont, mert innentől nyereséget lehetett vele generálni, tehát befektetésnek számított. A Bitcoin sikere többezer digitális fizetőeszközt hívott életre, és a digitális valutákra szakosodott kripto tőzsdére sem kellett sokat várni.

Ennek számtalan előnye van: könnyen hozzáférhető, egyszerűen kezelhető, ráadásul mindenki hozzáfér a piachoz. A hagyományos tőzsdét ugyanis szabályok sokasága és szűkös, már-már zártkörű befektető közösség határozza meg, ahol homo novusként nagyon nehéz érvényesülni. 

A kriptopiac jövője

Nagyon nehéz bármi bizonyosat mondani a bitcoin és társai jövőjéről, még a szakemberek véleménye is megosztott a témában. Egyesek szerint amilyen váratlanul hódította meg a világot, olyan gyorsan el is tűnhet, mások biztosak benne, hogy visszafordíthatatlan változásokat generált a globális gazdaságban.

Akárhogy is, annyi biztos, hogy az elkövetkező években az érdeklődés központjában fog maradni, és sok sikertörténetet olvashatunk majd.

Ajánlott tartalmaink - Olvass bele

Amiért nem célszerű házilag leszedni a fogkövet

2024. május 17.|

Ha a fogkő házilag történő eltávolításáról van szó, az emberek kreativitása nem ismer határokat. Rengeteg módszer kering még mindig a neten, melyek sokszor inkább veszélyek, mint hatékonyak. Nagy károkat okozhatunk ugyanis, ha nem a megfelelő

Térkövezés házilag: bele merjünk vágni?

2024. április 9.|

Manapság egyre több udvarban és kertben látni térkövet, és joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy elvégezhetjük-e ezt a feladatot házilag, vagy feltétlen szakember segítségére van szükség. A helyzet, az, hogy akár mi is lerakhatjuk

Go to Top