Az internet hatása étkezési szokásainkra

2023. február 4.Modern 818 szó4,1 perc olvasási idő
FőoldalAz internet hatása étkezési szokásainkra

Ha a hegy nem megy Mohamedhez.. Az internet széles körben való elterjedése óriási hatást gyakorolt a társadalmunkra minden elképzelhető szinten. Átalakította vásárlási, olvasási, tanulási szokásainkat, megváltoztatta a kommunikációt és az információszerzés módját.

Mindezek mellett az étkezési szokásaink is átalakultak, ráadásul több szempontból is. A leginkább szembetűnő változás az internetes rendeléssel egybekötött házhozszállítás. Tizenöt-húsz éve még a megyeszékhelyeken is ritkaságszámba ment, ha egy étteremből lehetett házhozszállítást kérni, nagyon kevés ilyen opció állt rendelkezésre.

Ma elképzelhetetlen, hogy példának okáért egy pizzéria kínálata ne legyen megtekinthető a weblapjukon, illetve ne lehessen az interneten rendelést leadni. Egy ideje már arra is van lehetőségünk, hogy készpénz hiányában az online egyenlítsük ki a számlánkat bankkártyával, vagy egyéb módon.

Több étterem is nyílt, ahol a helyben fogyasztás nem is lehetséges, csak a házhozszállítás. Ennek a folyamatnak az eredménye az is, hogy megjelentek a kizárólag ételek házhozszállításával foglalkozó futárcégek, mint a Foodpanda, vagy a Wolt. Létrehoztak továbbá számos pontgyűjtő alkalmazás is különböző éttermekhez, ahol a hűéget akciókkal, virtuális kuponokkal jutalmazzák – de természetesen ehhez is szükség volt az okostelefonok elterjedésére.

Látható tehát, hogy nem kis hatást gyakorolt az étkezési szokásainkra az internet, pedig arra még ki sem tértünk, hogy mi történik, mikor ténylegesen elénk kerül az étel.

Ha nincs róla kép, nem történt meg

Manapság gyakori jelenség, hogy minden étkezés egy fényképpel kezdődik: otthonunkban is hajlamosak vagyunk megörökíteni, majd megosztani egy-egy különösen gusztusosan elkészített ételt, az éttermekben pedig lassan az a furcsa látvány, ha valaki nekilát az ebédnek/vacsorának anélkül, hogy lefotózná.

Az éttermek és cukrászdák nyilván már jóval a közösségi oldalak megjelenése előtt is törekedtek az esztétikus tálalásra, ugyanakkor ez a szempont jóval hangsúlyosabbá vált az elmúlt bő 10 évben, így láthatóan sokkal több figyelmet szentelnek neki.

A kávézókban hatalmas sikere van például a „díszített” kávénak, ahol a tejszín, vagy a fahéj különböző mintákat formáz a frissítő tetején, de a koktélok is nagyobb népszerűségnek örvendenek mióta a közösségi média megjelent.

Természetesen nem csak az éttermekben hajlamosak törekedni a minél ínycsiklandóbb tálalásra. Ha vendégeket várunk, mi is hajlamosak vagyunk különleges figyelmet szentelni az esztétikának. Igaz ez a főfogásra is, de leginkább a desszert esetében szembetűnő.

A torták és sütemények hagyományosan „díszesebb” ételek, elég a marcipánfigurákra, vagy a mintában elhelyezett csokiöntetre, tejszínhabra gondolnunk. A süteményeket is szokásunk díszíteni: formájuk nem egyszer reflektál az eseményre, ami az összejövetel apropóját adja: megvannak a jellegzetes süteményformák, melyeket a karácsonyhoz, húsvéthoz, vagy éppen a Halloween-hez kötünk.

A süteményformák tehát jóval az internet megjelenése előtt is nagy népszerűségnek örvendtek, mondhatni alapvető konyhai kelléknek minősültek.

Mióta a közösségi média is érezteti a hatását tovább nőtt irányukban a kereslet: találhatunk webshopokat, melyek kifejezetten erre specializálódtak, és rendkívül széles választékkal rendelkeznek. Itt nem csak a jól ismert, ünnepekhez kötődő formákat találhatjuk, hanem „hétköznapibb”, vagy éppen kreatívabb süteménykiszúrókat is. A sütemények díszítésében természetesen sok weblap, illetve youtube vagy tik-tok csatorna is segítségünkre lehet.

Az internet tehát vitán felül átalakította az étkezési szokásokat – ennek vannak pozitív és negatív hatásai is. Annyi azonban bizonyos, hogy kifejezetten kényelmes dolog egy fárasztó nap után leadni egy rendelést, majd várni míg „a szánkba repül a sültgalamb”.

Ajánlott tartalmaink - Olvass bele

Ezt tudják a legmodernebb okos matracok

2025. március 7.|

A modern technológiák rohamos léptekben fejlődnek, ez pedig új dimenziókat nyitott a matracgyártás területén is. Ezeknek a korszerű technológiáknak köszönhetően a legmodernebb matracok nem csak kényelmesek és tartósak, de okosak is lehetnek.

A modern, digitális röntgenek fontossága a fogászatban

2025. február 26.|

Napjainkban már egy minőségi fogászati kezelés előtt szinte soha nem maradhat el a röntgen felvétel. Ez több szempontból is fontos lehet. A felvétel során a röntgen sugaraknak köszönhetően láthatóvá fognak válni azok a csont –

Online biztosításkötés előnyei és hátrányai

2024. december 26.|

Manapság már a legtöbben mindent online intéznek, amit csak lehet. A biztosításkötésre is van már lehetőség online, tehát egyáltalán nincs szükség arra, hogy egy biztosítási ügynököt engedjünk az otthonunka.

Go to Top