Liszteske elleni védekezés házilag

2022. november 8.Házilag 665 szó3,4 perc olvasási idő
FőoldalLiszteske elleni védekezés házilag

A liszteske egy gyakori kártevő a mezőgazdaságban és a kertészetben. A meleg és a páratartalom mellett ez a rovar finom környezetet talál a legkülönfélébb növényeken. Ha furcsa foltokat, deformációkat és mézharmatot találunk a leveleken, akkor lehet, hogy ők azok. Ilyenkor rázzuk meg az ágakat, és biztosan liszteskék fognak felreppenni.

A liszteske kinézete

A liszteskét sokan fehér légynek hívják, bár sokkal jobban hasonlít a poloskára és a levéltetvekre. Egy másik érdekesség a színével kapcsolatos, ugyanis ennek a rovarnak a teste valójában sárga. Fehér megjelenését a szárnyain lévő védőviasz adja.

Ez az apró, alig 2 mm hosszú rovar mindig valamilyen nedvvel táplálkozik, harapó és szívó szájszervével szívja fel a cukrokat a növény legkönnyebben hozzáférhető részeiről. Általában a levelek alján található, ahol védettebbnek érzi magát, és ahol könnyebben átszúrja a levelet.

A tojásrakás és a teljes lárva fejlődés időszaka szintén a levelek alján zajlik. Az életciklusában négy stádium van, mielőtt elérné a kifejlettséget, ezek közül csak az elsőben mozgékonyak, a másik háromban helyben maradva táplálkoznak. Ez, valamint kis méretük azt jelenti, hogy gyakran nehéz észre venni őket.

Egyre több helyen megjelenik

A liszteskéknek számos faja létezik, legtöbbjük több növényen is képes táplálkozni, meleg éghajlaton és védett helyeken egész évben előfordulhat.

A liszteske veszélye, hogy nagyon gyakori az üvegházi kultúrákban, ahol a hőmérsékleti és páratartalmi viszonyok stabilok, így egész évben előfordulhat. Magyarországon csak a tavaszi és a nyári időszakban fogunk találkozni vele, és ha időben lépünk ellenük, akkor megmenthetjük a kertet is.

Tünetek és károk

A Planeta Huerto szerint a liszteske támadásának tünetei hasonlóak más kártevők, például a levéltetvek által okozott tünetekhez. A levelek kilyukadása elszíneződést okoz, ami később a levelek kiszáradásához és lehullásához vezet. Gyakran csavarodott vagy torz leveleket is eredményez, amelyeket fényes, ragacsos mézharmat (a táplálkozásuk gyümölcse) borít. Ez a cukros mézharmat más közvetett problémákat is okoz. A hangyák reménytelenül vonzódnak ehhez az édes csemegéhez, így betámadják a növényeket, és még nagyobb károkat okoznak.

Hogyan győzzük le?

A kártevők elleni megelőzés alapja, hogy mindent jól csináljunk: a növénynek és az éghajlatnak megfelelő öntözés, szilárd, lassan oldódó szerves trágya, az ajánlott vetési naptárak betartása, kertünk helyes tájolása a szükséges napsütéses órák elérése érdekében, és mindenekelőtt a biodiverzitás lehető legnagyobb mértékű növelése, minél több növény ültetése és a köztük lévő kompatibilitás figyelembevétele, ami nagyban erősíti kertünk ellenálló képességét mindenféle kártevővel és betegséggel szemben, és lehetővé teszi a hasznos bogarak nagyobb számú megélhetését is.

Ha pedig azt látjuk, hogy megjelentek az első liszteskék, akkor vagy egyesével szedjük le őket a levelekről (amennyiben kevés van) vagy válasszuk a kémiai vegyszereket, esetleg próbáljuk ki a kálium tartalmú szappanokat.

Ajánlott tartalmaink - Olvass bele

Modern megoldások az árnyékolásban

2023. január 18.|

Az otthon árnyékolása jelentős hatással van a nyári komfortérzetre és az energiaköltségekre is. Az árnyékolás lehet fix (kerítés, örökzöld fák) vagy állítható (külső lamellák, redőnyök, lombhullató fák). Fontos, hogy az árnyékolásnak együtt kell működnie a

Ez a pár dolog kell az internetes rádiócsatornák hallgatásához

2023. január 17.|

A zene évezredek óta az emberiség életének a része és ma már csupán pár eszköz is elég ahhoz, hogy földrajzi korlátok nélkül hallgassunk zenét, online rádiócsatornákat. Ennek pedig számos előnye van. Például a nyelvtanulás, vagy

Go to Top