Amiért nem célszerű házilag leszedni a fogkövet

2024. május 17.Házilag 632 szó3,2 perc olvasási idő
FőoldalAmiért nem célszerű házilag leszedni a fogkövet

Ha a fogkő házilag történő eltávolításáról van szó, az emberek kreativitása nem ismer határokat. Rengeteg módszer kering még mindig a neten, melyek sokszor inkább veszélyek, mint hatékonyak. Nagy károkat okozhatunk ugyanis, ha nem a megfelelő módszer próbálunk meg megszabadulni a fogkőtől.

A fogkő nemcsak esztétikai probléma, komoly betegségek forrása is lehet. Fogínysorvadáshoz, fogvesztéshez is vezethet, de a házi fogkő eltávolító módszere is legalább annyira ártalmasak lehetnek, mint maga a fogkő. Sokan mégis megpróbálkoznak velük, mert úgy gondolják, jobb, ha otthon csinálják, így megússzák a fogorvost. Pedig a helyzet az, hogy a félévenkénti fogászati szűrővizsgálat rendkívül lényeges a megelőzés, illetve a problémák korai felfedezése/kezelés miatt.

Lássuk, mi is az a fogkő, miért fontos az eltávolítása, és miért is nem szabad ezt otthon megtenni?

Mi is az a fogkő, és miért is érdemes eltávolítani?

A fogkő valójában megkeményedett lepedék, amit a szakemberek plakknak neveznek. Jellemzően a fog és az íny találkozásánál szokott megtelepedni, és ha nem végezzük helyesen a fogápolást, akkor felgyülemlik, és bizony nagy károkat okoz az ínynél. Bár a megkeményedett fogkőben nincsenek élő baktériumok, de a felületén számos új baktérium tud megtelepedni, ami gyulladást okoz, és az íny visszahúzódással, sorvadással reagál. Ha nem kezelik időben, akkor bizony a fogak idő előtti elvesztését is okozhatja.

Házi fogkőleszedési módszerek, melyeket nem érdemes kipróbálni

Ha felmegyünk a net, rengeteg fogkő-eltávolítási tippet és ötletet találunk, melyeket házilag is elvégezhetünk. A többségük azonban nemcsak hatástalan, de még káros is az ínyünkre vagy épp a fogzománcunkra nézve. Lássuk, melyek a legkedveltebb módszerek, és miért is nem érdemes őket bevetni.

Az egyik leggyakoribb módszer a szódabikarbóna vagy a só, melyet a fogkőre kell dörzsölni. A szódabikarbóna egyébként valóban hatékony módszer arra, hogy megakadályozzuk a fogkő újabb rétegeinek kialakulását, viszont ha túl sokszor használjuk, károsíthatjuk vele a fogzománcot. A másik dolog, amit nem árt tudni, hogy a már megkeményedett fogkövet nem fogja leszedni, tehát ha már kialakult a fogkő, a szódabikarbóna is hatástalan.

Vannak, akik fogpiszkálóval vagy egyéb, fém eszközökkel esnek neki a fogkőnek, de a helyzet az, hogy ezzel megsérthetjük az ínyt, és nagy károkat okozhatunk, a fogkő pedig valószínűleg nem jön majd le.

A narancs és citrom használata is gyakori, mely nemcsak, hogy hatástalan, de károsítja a fogzománcot. A hidrogén-peroxidot is sokan használják, de ez a megoldás, még veszélyesebb, mint a fogpiszkáló vagy a citrom használta.

Modern megoldások a fogkő eltávolítására

A fogkő eltávolítás fogorvosi feladat. A fogorvosok ugyanis a megfelelő módszerre teszik ezt úgy, hogy közben nem károsítják a fogzománcot. A fogkő eltávolítása viszonylag egyszerű beavatkozás, nem is mondható fájdalmasnak, viszont évente legalább egy alkalommal mindenképp érdemes elvégeztetni.

Ajánlott tartalmaink - Olvass bele

Amiért nem célszerű házilag leszedni a fogkövet

2024. május 17.|

Ha a fogkő házilag történő eltávolításáról van szó, az emberek kreativitása nem ismer határokat. Rengeteg módszer kering még mindig a neten, melyek sokszor inkább veszélyek, mint hatékonyak. Nagy károkat okozhatunk ugyanis, ha nem a megfelelő

Térkövezés házilag: bele merjünk vágni?

2024. április 9.|

Manapság egyre több udvarban és kertben látni térkövet, és joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy elvégezhetjük-e ezt a feladatot házilag, vagy feltétlen szakember segítségére van szükség. A helyzet, az, hogy akár mi is lerakhatjuk

Go to Top