Ez a pár dolog kell az internetes rádiócsatornák hallgatásához

2023. január 17.Tech 691 szó3,5 perc olvasási idő
FőoldalEz a pár dolog kell az internetes rádiócsatornák hallgatásához

A zene évezredek óta az emberiség életének a része és ma már csupán pár eszköz is elég ahhoz, hogy földrajzi korlátok nélkül hallgassunk zenét, online rádiócsatornákat. Ennek pedig számos előnye van. Például a nyelvtanulás, vagy akár otthonunktól elszakadva is nyomon tudjuk követni az eseményeket.

A zene mindig is közösségépítő szerepet töltött be és nincs ez másként ma, a netes rádiók világban sem.

A Lifewire összegyűjtötte, hogy mi szükséges a netes rádiók hallgatásához. Ezek egyike egy olyan okoseszköz, ami képes a tartalmak streamelésére. Ez lehet mobiltelefon, táblakép, számítógép vagy akár egy okostévé is. A neten nagyon sok zenei tartalom elérhető, sok tartalmat találunk ingyen, olyan szolgáltatásokon keresztül, mint például a Spotify.

Ezen kívül nagyon sok helyi és országos rádiócsatorna is kínál élő streaming közvetítést a weboldalán és vannak kifejezetten a neten elérhető rádiókat összegyűjtő oldalak is. A netes rádiózás a felhasználói élmény szempontjából hasonlít a hagyományos rádiózáshoz, azonban a hasonlóságoknak gyakorlatilag itt vége is van.

Az internetes rádióhallgatáshoz szükség lesz először is valamilyen hardverre, valamilyen intelligens kommunikációs eszközre, mint amilyen a már említett telefon, táblagép és így tovább. Sok autógyártó már olyan rendszert kínál, amely beépített funkcióval rendelkezik az internetes rádióadások vételére és vezérlésére, érdemes ezzel a lehetőséggel is élni, amennyiben új autót vásárolunk.

Természetesen az autóban való rádióhallgatásra az is egy lehetőség, ha mobiltelefonunkat egy Bluetooth-on vagy egy kiegészítő csatlakozón keresztül csatlakoztatjuk a hangrendszerhez, így a telefon által fogadott hangot az autó hangszóróin keresztül is le tudjuk játszani, ilyenkor a telefon adatforgalma használódik.

Az internetes rádió úgy működik, hogy a rádió digitalizálja a hangot és apró darabokra bontja, hogy az interneten keresztül továbbíthassa. A hanganyagot egy szerverről streamelik a neten keresztül, majd a hallgatói oldalon egy internetképes eszközön lévő szoftveres lejátszó segítségével újra összerakják. Az internetes rádiózás a hagyományos meghatározás szerint tehát nem igazi rádiózás, hisz a rádióhullámok helyett a sávszélességet használja, tehát alap a stabil internetkapcsolat.

Mivel az adás így nincs kitéve sem a terepviszonyoknak, sem az időjárási körülményeknek, a végeredmény a magas minőség lesz. Ez az egyik előnye a neten történő rádióhallgatásnak. Mint ahogy nagy előny az is, hogy nincs szükségünk rádiókészülékre, antennára és így tovább, mindössze egy okos eszközre a kezünkben és internetre. Ha van Bluetooth-os hangrendszerünk, akkor arra egy gombnyomással továbbíthatjuk a hangot, így elérve még jobb hangminőséget.

Nagy előny, hogy nincsenek földrajzi korlátok, ez pedig a hallgatók és az állomásokat működtetők számára egyaránt előnyös. Nagy előny továbbá a változatosság és a választék. Az állomások különböző témákat dolgoznak fel, különböző nyelveken, így a hallgatóknak igen széles kínálatból lehet választaniuk, sokkal szélesebből, mint a hagyományos rádióadók között böngészve.

Ajánlott tartalmaink - Olvass bele

Amiért nem célszerű házilag leszedni a fogkövet

2024. május 17.|

Ha a fogkő házilag történő eltávolításáról van szó, az emberek kreativitása nem ismer határokat. Rengeteg módszer kering még mindig a neten, melyek sokszor inkább veszélyek, mint hatékonyak. Nagy károkat okozhatunk ugyanis, ha nem a megfelelő

Térkövezés házilag: bele merjünk vágni?

2024. április 9.|

Manapság egyre több udvarban és kertben látni térkövet, és joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy elvégezhetjük-e ezt a feladatot házilag, vagy feltétlen szakember segítségére van szükség. A helyzet, az, hogy akár mi is lerakhatjuk

Go to Top