Ez a pár dolog kell az internetes rádiócsatornák hallgatásához

2023. január 17.Tech 691 szó3,5 perc olvasási idő
FőoldalEz a pár dolog kell az internetes rádiócsatornák hallgatásához

A zene évezredek óta az emberiség életének a része és ma már csupán pár eszköz is elég ahhoz, hogy földrajzi korlátok nélkül hallgassunk zenét, online rádiócsatornákat. Ennek pedig számos előnye van. Például a nyelvtanulás, vagy akár otthonunktól elszakadva is nyomon tudjuk követni az eseményeket.

A zene mindig is közösségépítő szerepet töltött be és nincs ez másként ma, a netes rádiók világban sem.

A Lifewire összegyűjtötte, hogy mi szükséges a netes rádiók hallgatásához. Ezek egyike egy olyan okoseszköz, ami képes a tartalmak streamelésére. Ez lehet mobiltelefon, táblakép, számítógép vagy akár egy okostévé is. A neten nagyon sok zenei tartalom elérhető, sok tartalmat találunk ingyen, olyan szolgáltatásokon keresztül, mint például a Spotify.

Ezen kívül nagyon sok helyi és országos rádiócsatorna is kínál élő streaming közvetítést a weboldalán és vannak kifejezetten a neten elérhető rádiókat összegyűjtő oldalak is. A netes rádiózás a felhasználói élmény szempontjából hasonlít a hagyományos rádiózáshoz, azonban a hasonlóságoknak gyakorlatilag itt vége is van.

Az internetes rádióhallgatáshoz szükség lesz először is valamilyen hardverre, valamilyen intelligens kommunikációs eszközre, mint amilyen a már említett telefon, táblagép és így tovább. Sok autógyártó már olyan rendszert kínál, amely beépített funkcióval rendelkezik az internetes rádióadások vételére és vezérlésére, érdemes ezzel a lehetőséggel is élni, amennyiben új autót vásárolunk.

Természetesen az autóban való rádióhallgatásra az is egy lehetőség, ha mobiltelefonunkat egy Bluetooth-on vagy egy kiegészítő csatlakozón keresztül csatlakoztatjuk a hangrendszerhez, így a telefon által fogadott hangot az autó hangszóróin keresztül is le tudjuk játszani, ilyenkor a telefon adatforgalma használódik.

Az internetes rádió úgy működik, hogy a rádió digitalizálja a hangot és apró darabokra bontja, hogy az interneten keresztül továbbíthassa. A hanganyagot egy szerverről streamelik a neten keresztül, majd a hallgatói oldalon egy internetképes eszközön lévő szoftveres lejátszó segítségével újra összerakják. Az internetes rádiózás a hagyományos meghatározás szerint tehát nem igazi rádiózás, hisz a rádióhullámok helyett a sávszélességet használja, tehát alap a stabil internetkapcsolat.

Mivel az adás így nincs kitéve sem a terepviszonyoknak, sem az időjárási körülményeknek, a végeredmény a magas minőség lesz. Ez az egyik előnye a neten történő rádióhallgatásnak. Mint ahogy nagy előny az is, hogy nincs szükségünk rádiókészülékre, antennára és így tovább, mindössze egy okos eszközre a kezünkben és internetre. Ha van Bluetooth-os hangrendszerünk, akkor arra egy gombnyomással továbbíthatjuk a hangot, így elérve még jobb hangminőséget.

Nagy előny, hogy nincsenek földrajzi korlátok, ez pedig a hallgatók és az állomásokat működtetők számára egyaránt előnyös. Nagy előny továbbá a változatosság és a választék. Az állomások különböző témákat dolgoznak fel, különböző nyelveken, így a hallgatóknak igen széles kínálatból lehet választaniuk, sokkal szélesebből, mint a hagyományos rádióadók között böngészve.

Ajánlott tartalmaink - Olvass bele

Ezért van szükség egyre több műszaki eladóra

2023. december 6.|

A mai modern világban az emberek már el sem tudják képzelni az életüket mobiltelefon, tablet, vagy éppen okosóra nélkül. Ezek az eszközök nem csak hasznosak, hanem praktikusak is, ugyanis olyan funkciókkal vannak ellátva, melyeknek köszönhetően

Ilyen hatással lehet a modern technológia az egészségünkre

2023. szeptember 13.|

A modern technológia rohamos léptekben fejlődik. Egyre több okos eszközt tudunk kipróbálni, megvásárolni, és akár napi szinten több órát használni, ezzel pedig úgy gondoljuk, meg tudjuk könnyíteni a saját dolgunkat, legyen szó a munkavégzésről, vagy

Go to Top