Fogfájás csillapítása, kezelése, gyógyítása otthon, házilag

2022. december 2.Házilag 432 szó2,2 perc olvasási idő
FőoldalFogfájás csillapítása, kezelése, gyógyítása otthon, házilag

Akár éles és hirtelen, akár tompa és állandó, a fogfájást nehéz figyelmen kívül hagyni. A sokszor elviselhetetlen panaszt mindig a fogban vagy a fog körüli szövetekben (íny, fogágy, csont) megtalálható idegek irritációja okozza.

A fogfájást kiváltó irritáció oka lehet:

  • Fogszuvasodás, tehát a fog fertőzése, gyulladása és ezek következményes betegségei
  • Fog sérülése valamilyen trauma következtében
  • Ritkán kisugárzó fájdalomról beszélünk, amikor egy másik területről terjed át, és az állkapocsba sugárzik, ezért fogfájásnak tűnik. A leggyakoribb területek közé tartozik az állkapocs-ízület (temporomandibularis ízület), a fülfájdalom, az orrmelléküregek és még egyes szívproblémák (szívroham) is.
  • Ínygyulladás, fogágygyulladás (parodontitis): a fog körüli szövetek fertőződése során jöhet létre

A fogfájás okai, tünetei és kezelése

Fogfájás - Kép: feherdental.hu

Fogfájás – Kép: feherdental.hu

Amennyiben már fellépett a fogfájás, szükséges megállapítani annak jellegét, mikor és meddig jelentkezik, illetve milyen jellegzetes inger váltja ki. Ezek, illetve a vizsgálat fogja meghatározni, milyen kezelésre lesz szükség.

Fogfájás mezelőzése és csillapítása, kezelése, gyógyítása otthon

A legtöbb esetben a kiváltó ok a fogszuvasodás, ezért nagyon fontos a megfelelő szájhigiénés gyakorlatok alkalmazása, napi rendszeres fogmosással, fluorid tartalmú fogkrémmel, szükség esetén fogselyem és szájöblítők alkalmazásával.

Ha már létrejött a kínzó fájdalom, amíg nem jutunk el a fogászatra, otthon is tudjuk csillapítani azt. Ezek közé tartoznak a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, melyek nem csak a fogfájást, de a gyulladást is csökkenteni tudják.

A szájban lévő baktériumok csökkenthetők alkoholmentes szájöblögetők alkalmazásával, míg hialuronsav alapú gélek ínyfájdalom esetén nyújthatnak segítséget. Továbbá a szegfűszegolaj is igen hatásos tud lenni. Áztassunk be vele egy vattacsomót, majd arra harapjunk rá, ezzel csökkenthetjük a fájdalmat.

A cikket szponzorálta és írta: Dr. Farkass Mariann, Fehér Dental Fogászat, feherdental.hu

Ajánlott tartalmaink - Olvass bele

Ilyen hatással lehet a modern technológia az egészségünkre

2023. szeptember 13.|

A modern technológia rohamos léptekben fejlődik. Egyre több okos eszközt tudunk kipróbálni, megvásárolni, és akár napi szinten több órát használni, ezzel pedig úgy gondoljuk, meg tudjuk könnyíteni a saját dolgunkat, legyen szó a munkavégzésről, vagy

Az online nyelvtanulás előnyei

2023. április 26.|

Manapság életünkben egyre nagyobb szerep jut az online jelenlétnek és el sem tudjuk képzelni az életünket az internet nélkül. Ennek persze megvannak a maga hátrányai, de okosan is lehet használni a webet. Például nyelvtanulásra.

Go to Top