Hangyák ellen a kertben házilag

2022. november 8.Házilag 671 szó3,4 perc olvasási idő
FőoldalHangyák ellen a kertben házilag

A hangyák egészen apró állatok, de ahogy a mondás tartja, a kicsiből is megárt a sok. Ha nem figyelünk oda, akkor a hangyák sajnos tönkretehetik a kertünket, mivel ezek a kis rovarok annyira mozgékonyak és fürgék, hogy képesek elpusztítani a növényeket.

Rossz szokásuk, hogy belső alagutakat építenek a gyökereik köré, ami azt jelenti, hogy a víz és a tápanyagok nem jutnak el hozzájuk megfelelően, és a növények fokozatosan elpusztulnak vagy kiszáradnak. Ilyenkor érdemes előrukkolni az összes házi taktikával, amik segíthetnek a visszaszorításukban.

Az ecetes víz ereje

Az Ecoinventos szerint az ecet gyors és hatékony megoldás a hangyafertőzéstől való megszabadulásra. Készítsünk víz és ecet alapú oldatot – egyenlő arányban – és permetezzük be vele a kertet. Az ecet magas savtartalma erősen mérgező a hangyák számára, a szaga pedig segít elriasztani és elűzni őket a kertből. Kis dózisban nem veszélyes a kertben lévő növényekre, de azért ne essünk át a ló túloldalára sem.

A szódabikarbóna is segíthet

Egy másik jó módja annak, hogy megszabaduljunk a hangyáktól, ha természetes irtókat vetünk be. Az egyik leghatékonyabb orvosság erre a szódabikarbónával kevert kávézacc, amit egyszerűen szét kell szórni a kertben, hogy megakadályozzuk, hogy ezek a rovarok észrevétlenül megtelepedjenek. A kávé által kibocsátott szagnak köszönhetően a hangyák másfelé fognak menni.

Keressük meg a kolóniát

Ha már felfedeztük a hangyakolóniát, sokkal gyorsabban és könnyebben megszabadulhatunk tőlük. Ha forró vizet öntünk a fészekre, az elpusztítja a hangyákat, és megakadályozza, hogy újra bejussanak a kertbe, és elpusztítsák azt. A műveletet addig ismételhetjük, amíg teljesen fel nem számoltuk a hangyakolóniát.

Pár konyhai alapanyag is segíthet

A kertben a hangyafertőzés megfékezését vagy megszüntetését konyhai alapanyagok, például fokhagyma segítségével is megpróbálhatjuk. Fogjunk pár gerezd hagymát, vágjuk apró darabokra, és keverjük össze vízzel. Ezt az erős szagú vizet a kolónia közelében kell permetezni, amit a hangyák nem szoktak szeretni. Ha nem tudjuk, hogy hol a kolónia, akkor a növények közelébe tudjuk kitenni.

Egy másik jó lehetőség, hogy citromléből és vízből készítünk oldatot. Ez a lé hatásos szer, mivel savtartalma miatt elzavarja a hangyákat. A szappan szintén jó szövetségesnek bizonyul a kerti kártevők ellen. Ha vízzel keverjük, a szappanos oldat hatékonyan taszítja a hangyákat, bár ezt inkább éjszaka kell kirakni.

A kréta, avagy egy ősrégi trükk

Egy másik jó ötlet, amely segít megszabadulni a hangyáktól, az a kréta szokott lenni. Nincs más dolgunk, mint vonalakat húzni a kertben, de mindig a koncentráltabb részeken, így megakadályozhatjuk, hogy a hangyák új helyeket fedezzenek fel. Egyesek a kréta mellett a hintőporra esküdnek, úgyhogy ezt is kipróbálhatjuk, ráadásul a port könnyebben tudjuk szétszórni is.

Végezetül, vannak bizonyos növények, amelyek természetes módon taszítják a hangyákat, például a saláta, a levendula, a menta és a körömvirág. Miért ne ültetnénk el őket a kertben? A belőlük áradó szag segít távol tartani a hangyákat.

Ajánlott tartalmaink - Olvass bele

Modern megoldások az árnyékolásban

2023. január 18.|

Az otthon árnyékolása jelentős hatással van a nyári komfortérzetre és az energiaköltségekre is. Az árnyékolás lehet fix (kerítés, örökzöld fák) vagy állítható (külső lamellák, redőnyök, lombhullató fák). Fontos, hogy az árnyékolásnak együtt kell működnie a

Ez a pár dolog kell az internetes rádiócsatornák hallgatásához

2023. január 17.|

A zene évezredek óta az emberiség életének a része és ma már csupán pár eszköz is elég ahhoz, hogy földrajzi korlátok nélkül hallgassunk zenét, online rádiócsatornákat. Ennek pedig számos előnye van. Például a nyelvtanulás, vagy

Go to Top