Jönnek az új emojik

2022. szeptember 7.Web 624 szó3,2 perc olvasási idő
FőoldalJönnek az új emojik

Több mint 3500 emoji közül lehet ma választani és szeptemberben jönnek az újak. Hogy mi is az az emoji? Japánból terjedt el az emoji, ott jött divatba a 2000-es évek elején. Az első, 1999-ben megrajzolt készlet 176 ábrából állt, és olyan jelek voltak közte, mint az időjárásra utaló jelek, utazási eszközök, kézlejek és a piros szív.

Az első emojik ma már muzeális „darabok”, 2019 óta a New York-i modern művészeti múzeum gyűjteményébe tartoznak. Az emojik, ezek a színes kis ábrák a mobiltelefonok elterjedésével egyre népszerűbbé váltak.

Maga az emoji név a japán kép és karakter szavakból alakult ki, és Shigetaka Kurita találta fel őket, aki annál a telefontársaságnál dolgozott, ahol kidolgozták a világ első mobilnetes szolgáltatását. A mobilos üzenetek viszont drágák voltak, karakterenként kellett fizetni értük, így jött az ötlet, hogy minél kevesebb karakterben minél több mondanivalót lehessen közölni. Az emojik használatával már már egy „világnyelv” fejlődött ki, az ábrák száma pedig folyamatosan növekszik. Ha nem tudjuk, vagy nem vagyunk biztosak abban, hogy mit is jelent egy-egy emoji, akkor irány az emojipedia, az emojik hivatalos lexikona.

Újdonságok szeptembertől

Az emojik világnapja július 17-én van, előtte pedig szavazást rendeznek, ahol az adott évre legjobban jellemző emojik versenyeznek egymással. A döntőbe került idén az ukrán zászló, az olvadó arc, a lángoló szív és a könnyeivel küzdő arc is. És mint ahogy a világ, úgy az emojik világa is folyamatosan változik. A statisztikák szerint régebben szívesebben választottak, használtak az emberek valamilyen pozitív jelzést, az utóbbi három évben viszont a szomorú, csalódott, dühös és szarkasztikus emojik jelentősen erősödtek.

Az emojipedia már nyolcadik éve tervez emojikat, idén 31 új tervet nyújtottak be a gyártókhoz, ezeket várhatóan szeptemberben hagyják jóvá és ez után vezetik be őket a szolgáltatók. A tervek között az alábbiakat találjuk meg: szamár, medúza, jávorszarvas, feketerigó, gyömbér, legyező, wifi. Lesz fejrázós emotikon is, jön tehát a nem nem, valamint a pacsira tartott kéz emoji is. A rózsaszín szív is megjelenik majd vélhetően a kínálatban.

Emoji a munkahelyen?

Az emojik sok esetben megkönnyítik, meggyorsítják a kommunikációt, adott esetben azonban félreértésekre is okot adhatnak és nehezíthetik is a beszélgetést, társalgást. Sőt, a nyelv elszegényedését jelenthetik. Hogy a munkahelyi kommunikációban van-e helye, az nyilván elsősorban a munkahelytől függ. Egy felmérés szerint a munkavállalók 58 százaléka igényli a munkahelyén is az emojikat, valahogy hiányosnak érzi a kommunikációt nélkülük.

Ahol tiltják a szabályzatok a használatukat, ott természetesen ne használjuk, egyéb esetekben viszont bátran tegyük ezt meg. Fontos, hogy csak olyan emojikat használjunk a céges kommunikációban, melyeket a másik fél is ismer. Ha pedig bizonytalanok vagyunk egy-egy emoji jelentésében, akkor irány az emojipedia, ahol választ találhatunk a kérdéseinkre.

Ajánlott tartalmaink - Olvass bele

Amiért nem célszerű házilag leszedni a fogkövet

2024. május 17.|

Ha a fogkő házilag történő eltávolításáról van szó, az emberek kreativitása nem ismer határokat. Rengeteg módszer kering még mindig a neten, melyek sokszor inkább veszélyek, mint hatékonyak. Nagy károkat okozhatunk ugyanis, ha nem a megfelelő

Térkövezés házilag: bele merjünk vágni?

2024. április 9.|

Manapság egyre több udvarban és kertben látni térkövet, és joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy elvégezhetjük-e ezt a feladatot házilag, vagy feltétlen szakember segítségére van szükség. A helyzet, az, hogy akár mi is lerakhatjuk

Go to Top