Kocsonya készítése házilag

2022. november 8.Házilag 672 szó3,4 perc olvasási idő
FőoldalKocsonya készítése házilag

Mire gondolunk, amikor meghalljuk azt a szót, hogy kocsonya? A legtöbben a télre és a karácsonyra asszociálnak, hiszen a kocsonya mindig ilyenkor került az asztalra. Ez az egyszerű étel még a nagyszüleink konyhájában jelent meg, majd lassan átterjedt az új generációkra.

A kocsonya szinte mindig sertésből készül, mivel ennek az állatnak a húsából és a bőréből lesz a legfinomabb kocsonya. Sok üzletben külön csomagban is megvásárolhatjuk, bár a hentesboltokban is találunk megfelelő mennyiségű hozzávalót.

Ha azonban igazán ínycsiklandó falatokra vágyunk, akkor nem mindegy, hogy milyen receptet követünk.

Kezdjük a legfontosabbal, a hozzávalókkal:

  • 1 kg sertésfül, sertésfarok és sertésköröm vegyesen, egyéni ízlés szerint
  • 300 g sertésbőr
  • 5 l víz
  • 700 g csülök
  • 500 g füstölt tarja
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 db babérlevés
  • 1 db szárított erős paprika
  • bors

Ezután jöhet az elkészítés. Értelemszerűen a húsokat fel kell darabolnunk, bár ne essünk túlzásba. Azt szokták mondani, hogy egy-egy tányérra való darabot hagyjunk. Ezeket a nagyobb darabokat tegyük egy fazékba, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket, és öntsük fel bő vízzel. A kocsonya hozzávalóit négy órán keresztül kell főznünk kis lángon, éppen gyöngyöző vízben. Amikor ezzel megvagyunk, akkor mindig le kell szedni a habot róla.

A főzés végén vegyük ki a húsokat és helyezzük el őket a tányéron. Sokan a bőrös részeket kihagyják, de ha valaki szereti a családból, akkor adjuk oda neki. Ezután a kocsonya levét le kell szűrni, majd egyszerűen ráönteni a tányérra úgy, hogy ellepje a húst. Ha látjuk, hogy nagyon sok a zsír, akkor még azelőtt szedjük le, mielőtt megkötne a kocsonya. Utolsó lépésként tegyük be a hűtőbe, majd akkor vegyük elő, amikor megdermedt.

Itt érdemes külön kiemelni, hogy ha szeretnénk, akkor zöldségeket is tehetünk bele, valamint hagymát és a kedvenc fűszereinket. Pont, mintha egy levest készítenénk el.

Mennyi idő alatt dermed meg a kocsonya?

Ez inkább a lé mennyiségétől függ, azonban általánosságban elmondható, hogy 2-3 óra alatt készen szokott lenni. Azonban nagyon figyeljünk arra, hogy mindig a hűtőbe tegyük, mivel a fagyasztóban megfagy. A kocsonyás jelleget mindig a cupákos, bőrös húsokból kifövő kollagén okozza, így nem kell bele semmilyen zseléképző anyag.

Miért nem dermed meg a kocsonya?

Ha nem elég zsíros és bőrös húst választottunk, akkor nem fog megdermedni, mivel nincsen elég mennyiségű kollagén a vízben. Az is probléma szokott lenni, amikor túl sok a lé, így a disznóból származó zselés anyag túlságosan felhígul. Ilyenkor be kell érnünk a hideg levessel.

Mennyi ideig hagyhatjuk a hűtőben?

A kocsonya átlagosan egy hétig bírja a hűtőben, pont, mint egy átlagos húsleves. Ha azonban biztosra akarunk menni, akkor mindig megkóstoljuk. Ha azt tapasztaljuk, hogy savanykás ízt érzünk, akkor sajnos megromlott és ki kell dobni. Nagy segítség, ha nem készítünk túl sokat. Tény, hogy sokan azzal érvelnek, hogy a hosszú főzési idő csak akkor hozza vissza a villanyszámla árát, ha legalább jó pár napra elég, azonban sosem szabad túlzásba esnünk.

Ajánlott tartalmaink - Olvass bele

Modern megoldások az árnyékolásban

2023. január 18.|

Az otthon árnyékolása jelentős hatással van a nyári komfortérzetre és az energiaköltségekre is. Az árnyékolás lehet fix (kerítés, örökzöld fák) vagy állítható (külső lamellák, redőnyök, lombhullató fák). Fontos, hogy az árnyékolásnak együtt kell működnie a

Ez a pár dolog kell az internetes rádiócsatornák hallgatásához

2023. január 17.|

A zene évezredek óta az emberiség életének a része és ma már csupán pár eszköz is elég ahhoz, hogy földrajzi korlátok nélkül hallgassunk zenét, online rádiócsatornákat. Ennek pedig számos előnye van. Például a nyelvtanulás, vagy

Go to Top