Könnyűszerkezetes készház építés házilag lépésről lépésre

2023. április 21.Házilag 682 szó3,5 perc olvasási idő
FőoldalKönnyűszerkezetes készház építés házilag lépésről lépésre

A könnyűszerkezetes építkezés előnyei elvitathatatlanok, ez a technológia egyre növekvő népszerűségnek örvend hazánkban is. Míg a hagyományos építkezési megoldásokkal kapcsolatban a legtöbben tisztában vannak annak lépéseivel, a könnyűszerkezetes építkezés sokak számára ismeretlen.

Vannak olyan dolgok, melyeket a hagyományos és a könnyűszerkezetes ház esetében is meg kell tenni, ilyen például a telek kiválasztása, mint első lépés, valamint az épület megtervezése. De a többi dologban már igen nagy különbségek vannak.

A lépések

Az első lépés a megfelelő telek kiválasztása és annak megvásárlásra. Fontos, hogy tájékozódjunk, hogy milyen építési szabályzat vonatkozik az általunk megvásárolt telekre, nehogy később meglepetés érjen bennünket. Általánosságban a tervezéssel kezdődik minden, ez a tervezési folyamat pedig magában foglalja az épület alaprajzát, nagyságát, a szobák kiosztását. Az alapozás a következő lépés, aminek magában kell foglalnia az alap vízszigetelését is.

A könnyűszerkezetes házak szerkezetének elkészítése a következő lépés, amennyiben ez fából készül, a fűrészmunkákat kell elvégezni. A vízvezetékek, villanyvezetékek kiépítése is ekkor történik, a falak elemeinek beépítése, a szigetelés és a falak színezése, valamint a burkolatok kialakítása a következő lépés.

Itt azonban nem kell téglákat rakosgatni, méretpontos előregyártott elemekből lesznek a falak, gyorsan és hulladékmentesen.

Egy ilyen könnyűszerkezetes ház 60-90 napos tervezést követően 90-120 nap alatt már kulcsrakészre építhető, ez azért is van így, mert több munkafolyamat párhuzamosan is végezhető, és az elemek jó része előre le van gyártva. Ennek egyébként környezetvédelmi szempontból is nagy haszna van, hisz kevesebb lesz a hulladék, a környezet terhelése.

A gyorsház építése

Sokan könnyűszerkezetes, mások gyorsház, illetve készház néven ismerik ezt a technológiát, aminek nagy előnye, hogy kiváló energetikai tulajdonságokkal rendelkeznek ezek az épületek, másrészt a környezetet sem terhelik meg annyira, mint a hagyományos építkezés. Hisz ebben az esetben a ház oldalfalai és válaszfalai panelekben érkeznek az építkezés helyszínére, ezek pedig már tartalmazzák a szigetelést, a külső borítást, a párazáró fóliát, gipszrost lapot is, valamint az elektromos előkészítést.

A párhuzamosan végezhető munkafolyamatok sorában a tető fedésével egy időben lezajlik a nyílászárók elhelyezése. A belső rész víz- és hőszigetelése után pedig az aljzatbetont készítik el, végül a burkolatok és a festés után a gépészeti és villamos szerelvények felszerelése következik.

A könnyűszerkezetes házak ökológiai és társadalmi szempontból is előnyösek, ezt a technológiát innovatív anyagfelhasználás és építészeti technikák jellemzik. Nagy előnyük, hogy energiatakarékosság szempontjából kis kiválóak, nagyon jó a hő- és a hangszigetelésük ezeknek az előre gyártott elemeknek. A készházak ezen kívül helytakarékosak is, hisz vékonyabbak a külső falak, így nagyobb lehet a hasznos beépíthető terület, ezen kívül a könnyűszerkezetes házak gipszrost borítása magas szintű tűzvédelmet is biztosít.

Ajánlott tartalmaink - Olvass bele

Amiért nem célszerű házilag leszedni a fogkövet

2024. május 17.|

Ha a fogkő házilag történő eltávolításáról van szó, az emberek kreativitása nem ismer határokat. Rengeteg módszer kering még mindig a neten, melyek sokszor inkább veszélyek, mint hatékonyak. Nagy károkat okozhatunk ugyanis, ha nem a megfelelő

Térkövezés házilag: bele merjünk vágni?

2024. április 9.|

Manapság egyre több udvarban és kertben látni térkövet, és joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy elvégezhetjük-e ezt a feladatot házilag, vagy feltétlen szakember segítségére van szükség. A helyzet, az, hogy akár mi is lerakhatjuk

Go to Top