Konyhakert otthon, házilag

2022. szeptember 30.Házilag 673 szó3,4 perc olvasási idő
FőoldalKonyhakert otthon, házilag

Miért jó, ha valakinek saját konyhakertje van? Azért, mert elégedettséget fogunk érezni, miközben olyan ételeket ehetünk, amelyeket saját magunk termesztettünk. Jobban fogjuk érezni az évszakok múlását, és megtanuljuk, mely ételeknek van szezonja. Az sem utolsó szempont, hogy a felébreszti a megfigyelőképességünket és a természet iránti érzékenységünket.

Ráadásul a frissen szedett gyümölcsök íze intenzívebb és összetettebb, mint a bolti termékeké, amiket szinte mindig zölden szüretelnek, hogy kibírják a tárolást és a szállítást. Továbbá a drága élelmiszereken is tudunk így spórolni, mert lesznek fajták, amiket magunk termelünk meg.

Hogyan készítsük elő a talajt a házikerthez?

Ha házikertet szeretnénk kialakítani, akkor annak nyáron legalább hat órányi közvetlen napfényt kell kapnia. Éppen ezért csak olyan részen ültessünk, ahol ez a feltétel adva van. Ügyeljünk arra, hogy a talaj tiszta legyen, mivel a városi talajokban szennyező anyagok, például nehézfémek vagy vegyi anyagok lehetnek. És bár a növények megélnek majd benne, de senki nem szeretne ilyen táplálékot magához venni.

A Planta en Verde szerint a növénytermesztés előtt mindig elő kell készíteni a talajt szerves anyagok beépítésével, amelyek javítják a szerkezetét és tápanyagokat biztosítanak. Ehhez használhatunk természetes komposztot, például trágyát, tőzeget, zöldtrágyát, vagy éppen házi komposztot. Sokan például a banánhéjat darabolják fel, és abból készítik elő a tökéletes talajt.

Milyen eszközökre van szükség a konyhakerthez?

Ez sok mindentől függ, azonban a legfontosabb eszközök a következők: kesztyű, gereblye, hogy a vetés előtt elvékonyítsuk a talajt, és utána elegyengessük; kapa, hogy lyukakat vágjunk a talajba; öntözőkanna, magágykészítő és metszőolló. Ha a terület nagy, egy talicska és egy lapát is jól jöhet.

Mit kell ültetni egy konyhakertben?

A növényeket az évszaknak megfelelően kell kiválasztani, amikor a kertet elkezdjük. Általában vagy a tél végi-tavaszi főszezonban, vagy egy nyugodtabb őszi-téli szezonban érdemes nekiállni. Figyelembe kell venni a földre eső fény mennyiségét is. Ha sok a nap, ültessünk sóskaféléket, paradicsomot, paprikát vagy padlizsánt. Ha naponta csak néhány órát süt a nap, válasszunk árnyékos növényeket, például spenótot, fejes salátát, epret vagy petrezselymet. Mindig készítsünk helyet az aromás növényeknek, mivel ezek nemcsak finomak, hanem jó rovarírtók is.

Hol lehet magokat vagy palántákat beszerezni?

Palántákat kertészeti boltokban és faiskolákban vásárolhatunk, általában tavasszal árulják őket. Egyesek a saját maguk által vásárolt gyümölcsökből és zöldségekből szerzik a magot, néha ez is bőven elég a kert elkészítéséhez. A hátránya az, hogy a gyümölcsökből gyűjtött magok új generációja gyengébb minőségű lesz, úgyhogy sokkal jobban járunk, ha inkább vetőmagot vásárolunk.

Ideális esetben, ha az első betakarítás után beleszeretünk a kertbe, akkor hagyományos magokat kell használnunk. Ezek általában helyi fajták, amelyek jobban alkalmazkodnak a terület éghajlatához, és amelyek az ipari fajtáktól eltérő tulajdonságokkal rendelkező gyümölcsöt adnak, és a boltokban fogunk rájuk találni.

Ajánlott tartalmaink - Olvass bele

Modern megoldások az árnyékolásban

2023. január 18.|

Az otthon árnyékolása jelentős hatással van a nyári komfortérzetre és az energiaköltségekre is. Az árnyékolás lehet fix (kerítés, örökzöld fák) vagy állítható (külső lamellák, redőnyök, lombhullató fák). Fontos, hogy az árnyékolásnak együtt kell működnie a

Ez a pár dolog kell az internetes rádiócsatornák hallgatásához

2023. január 17.|

A zene évezredek óta az emberiség életének a része és ma már csupán pár eszköz is elég ahhoz, hogy földrajzi korlátok nélkül hallgassunk zenét, online rádiócsatornákat. Ennek pedig számos előnye van. Például a nyelvtanulás, vagy

Go to Top