Málnafagyi házilag: egészséges és finom fagylalt otthon

2022. augusztus 4.Házilag 694 szó3,5 perc olvasási idő
FőoldalMálnafagyi házilag: egészséges és finom fagylalt otthon

A málna az egyik legkedveltebb hazai gyümölcs, finom, illatos és egészséges is. Már az ókorban is ismerték, többféle változata van, fehér, lila, sárga és fekete is, a legelterjedtebb pedig a piros. A latin neve Rubus idaeus, ez azt jelenti, hogy vadszeder az Idáról és arra utal, hogy a legenda szerint Krétán, Ida hegyén kezdték el termeszteni, innen vették át a rómaiak.

Egy másik történet szerint Zeusz dadája, Ida fehér málnát szedett, ami megszúrta az ujját és az ő vére festette mindörökre vörösre. A málna finom, egészséges, alacsony a kalóriatartalma, élelmi rostokban és antioxidánsokban gazdag, A-, C-, és E-vitamin tartalma révén pedig nagyon egészséges választás. Ezen kívül káliumban, mangánban, rézben, vasban és magnéziumban is gazdag, így jó hatással van a szív- és érrendszer működésére, valamint a vörösvérsejtek termelésére. A népi orvoslás is vérszegénység, szívbetegség és depresszió esetén használja.

A málna júniustól őszig terem, az egyszer termők folyamatosan teremnek, a kétszer termők pedig két hullámban. Fontos, hogy bármit is készítünk a málnából, csak egészséges málnaszemeket használjunk és hogy a málnát csak fogyasztás, felhasználás előtt mossuk meg, különben a szemek összeesnek. Érdekesség, hogy nemcsak a málna gyümölcse egészséges, hanem a levele is. Szárítva teát készítve belőle kiváló megfázás esetén, lázcsillapító és izzasztó hatása van.

Legyen fagyi a málnából

Sok-sok lehetősége van annak, aki málnafagyit szeretne készíteni, számos recept kering az interneten a tökéletes fagyiról. Annyi biztos, hogy a friss gyümölcsből és tejszínből vagy joghurtból készített fagyinak nincs párja. És az se keseredjen el, akinek nincs fagylaltgépe, mert nem szükséges sok eszköz és idő sem ahhoz, hogy elkészítsük a saját fagyinkat.

Ráadásul a cukrot is bátran helyettesíthetjük édesítőszerrel, például eritrittel. Készíthetjük tejszínnel vagy joghurttal is, ízlés kérdése, hogy mit választunk. Lehet hagyományos módon, főzve is fagylaltot készíteni, de a legegyszerűbb recept a következő.

200 gramm málnát turmixoljunk össze 2 deciliter natúr joghurttal, adjunk hozzá fél bögre cukrot és pár csepp citromlevet. Tegyük fagyasztóba és időnként kevergessük meg. Pár óra alatt megfagy és már kész is a házi málnafagyink. Az pedig ízlés kérdése, hogy a joghurt helyett tejszínt használunk-e, esetleg mindkettőt. Mint ahogy az is, hogy teljesen pépesre, krémesre turmixoljuk-e a málnafagyit, vagy hagyjuk, hogy a gyümölcs darabokban benne maradjon, így kapva egy kicsit másabb végeredményt.

A főzött fagyi receptje

Akik számára pedig a főzött fagyi a szimpatikusabb, íme egy újabb recept. A hozzávalók pedig 4 tojás sárgája, fél kiló málna, 3 deciliter habtejszín, 2 deciliter tej és 15 dekagramm cukor. A málnát megmossuk és a cukor felével együtt összeturmixoljuk. Közben a tojások sárgáját kikeverjük a cukor másik felével, beletesszük a tejet és kis lángon főzni kezdjük. Addig, amíg be nem sűrűsödik, folyamatosan kavargatva. A sűrűsödés után hagyjuk kihűlni, majd a tejszínt felverjük és összedolgozzuk a krémmel és a málnával, és már mehet is az egész a fagyasztóba.

Ajánlott tartalmaink - Olvass bele

Térkövezés házilag: bele merjünk vágni?

2024. április 9.|

Manapság egyre több udvarban és kertben látni térkövet, és joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy elvégezhetjük-e ezt a feladatot házilag, vagy feltétlen szakember segítségére van szükség. A helyzet, az, hogy akár mi is lerakhatjuk

Ezért van szükség egyre több műszaki eladóra

2023. december 6.|

A mai modern világban az emberek már el sem tudják képzelni az életüket mobiltelefon, tablet, vagy éppen okosóra nélkül. Ezek az eszközök nem csak hasznosak, hanem praktikusak is, ugyanis olyan funkciókkal vannak ellátva, melyeknek köszönhetően

Go to Top