Modern megoldások az árnyékolásban

2023. január 18.Modern 655 szó3,3 perc olvasási idő
FőoldalModern megoldások az árnyékolásban

Az otthon árnyékolása jelentős hatással van a nyári komfortérzetre és az energiaköltségekre is. Az árnyékolás lehet fix (kerítés, örökzöld fák) vagy állítható (külső lamellák, redőnyök, lombhullató fák). Fontos, hogy az árnyékolásnak együtt kell működnie a tájolással, hogy kényelmessé tegye az otthont és hogy csökkentse az energiaköltségeket.

A közvetlen napsütés ugyanannyi hőt termelhet, mint egy radiátor egy négyzetméternyi felületen, a hatékony árnyékolás ennek a hőnek akár a 90 százalékát is el tudja zárni. Az épület és a külső terek árnyékolásával csökkenteni lehet a hőmérsékletet, így javul a komfortérzet is. A nap energiája télen igencsak kívánatos, de nyáron azért érdemes elkerülni. Ebben pedig nagy szerepe van az ablakok árnyékolásának.

Például motoros redőnnyel. Ezek a redőnyok elektromos árammal működnek, a mozgatásuk pedig egyetlen gombnyomással történik. Így kényelmes a kezelésük, ez pedig megkönnyíti a nehezen felhúzható redőnyök mozgatását is. Az elektromos motorral ellátott redőnyök között vannak előre beprogramozhatók is, ezekkel is nagyon sok energiát lehet megspórolni, és ezek a redőnyök okostelefonról vagy számítógépről is vezérelhetők, így bárhonnan lehet irányítani.

Okos otthonok okos megoldásokkal

A távolról vezérelhető árnyékolástechnika is része lehet az okos otthonoknak. Az intelligens otthonok azonban ennél jóval többek, erről már az Investopedia készített egy összefoglalót. A fogalom azt jelenti, hogy a készülékek, eszközök automatikusan, távolról, bárhonnan, ahol internetkapcsolat van, vezérelhetők mobiltelefon vagy más hálózati eszköz segítségével.

Az okos otthonok eszközei az interneten keresztül vannak összekapcsolva és távolról vezérelhető a biztonsági hozzáférés, a hőmérséklet, a világítás és sok minden más is.

Ezek a megoldások kényelmet és költségmegtakarítást is kínálnak. Az intelligens otthoni készülékek öntanuló képességekkel rendelkeznek, így képesek megtanulni a lakástulajdonos időbeosztását és szükség szerint kiigazításokat is végez a rendszer.

A világításvezérléssel ellátott intelligens otthonok lehetővé teszik a villamosenergia-felhasználás csökkenését, egyes rendszerek pedig figyelmeztetik a tulajdonos, ha bármilyen mozgást észlelnek az otthonában, amíg ő távol van. Fenyegető helyzetek esetén pedig a rendőrséget és a tűzoltóságot is képesek értesíteni.

Ezek a rendszerek ma már lehetővé teszik a fűtőberendezések nagyobb mértékű vezérlését, ideértve a be- és kikapcsolást, valamint a szabályozást is. Az intelligens termékek hőmérséklet- és páratartalom-érzékelőkkel is rendelkeznek, hogy ha bizonyos értékeket mérnek, automatikusan be és ki tudjanak kapcsolni.

Az otthoni lét sok területét le tudja egyszerűsíteni az okoseszközök, használata, de azért vannak hátrányai is. Ezek egyike a biztonsági kockázat, mivel az eszközök az internethez kapcsolódnak, így feltörhetők. Ezen kívül a háztulajdonosnak nyomon kell követnie a jelszavakat és felügyelnie kell a biztonságot is. Nem is beszélve ezeknek az eszközöknek az áráról.

Ajánlott tartalmaink - Olvass bele

Amiért nem célszerű házilag leszedni a fogkövet

2024. május 17.|

Ha a fogkő házilag történő eltávolításáról van szó, az emberek kreativitása nem ismer határokat. Rengeteg módszer kering még mindig a neten, melyek sokszor inkább veszélyek, mint hatékonyak. Nagy károkat okozhatunk ugyanis, ha nem a megfelelő

Térkövezés házilag: bele merjünk vágni?

2024. április 9.|

Manapság egyre több udvarban és kertben látni térkövet, és joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy elvégezhetjük-e ezt a feladatot házilag, vagy feltétlen szakember segítségére van szükség. A helyzet, az, hogy akár mi is lerakhatjuk

Go to Top