Nekünk is lehet saját (zseb)planetáriumunk

2022. augusztus 4.Web 614 szó3,1 perc olvasási idő
FőoldalNekünk is lehet saját (zseb)planetáriumunk

Az embert ősidők óta foglalkoztatja az őt körülvevő világ. Ahogy a technológia fejlődik, úgy ismerjük meg egyre jobban a bolygónkat körülvevő környezetet, az univerzumot. Ez pedig már nemcsak a csillagászok, kutatók privilégiuma, hanem ma már bárki a zsebében hordhatja, a mobiltelefonjára telepítve saját kis planetáriumát.

Több applikáció is létezik, melyek az égboltot kutatják, az egyik legnépszerűbb és egyszerűsége miatt a legfelhasználóbarátabb a Stellarium applikáció.

Pontosan megmutatja, hogy mit látunk, amikor felnézünk az égboltra. A Stellarium azonosítja a csillagokat, csillagképeket, bolygókat, műholdakat, üstökösöket. Egy könnyen kezelhető alkalmazás, aminek a felhasználó felülete is minimalista. A feladat pedig egyszerű, a telefonunk kameráját az égboltra kell irányítani. Nemcsak mobiltelefonon keresztül használható, a netes verzióban elég megadni a földrajzi helyzetünket és máris megjelenik a csillagos égbolt, ami a fejünk felett található.

Ezen kívül megfigyelhetjük az égbolt mozgását, az égre rajzolhatjuk a csillagképeket, ha pedig van egy távcsövünk, akkor bemérhetjük azokat a célpontokat, melyeket az eszközeinkkel a saját szemünkkel is megláthatunk. Maga a Stellarium egy nyílt forráskódú szoftver, ami az éjszakai égbolt interaktív megjelenését generálja.

Mit látunk az égen?

Amikor felnézünk az égre, akkor értjük meg igazán, hogy milyen kicsik is vagyunk mi. Nappal több mint 200 millió kilométeres távolságig is elláthatunk, ha felnézünk az égre. Éjszaka pedig 2,5 millió fényévnyi távolságra láthatunk. De hogy mit is láthatunk, ha tiszta az ég? Nappal a Napon és a Holdon kívül a Vénuszt is megpillanthatjuk, de csak akkor, amikor távolabb van, mint a Nap.

Az éjszaka pedig már egész más élményeket tartogat a csillagvadászoknak. Természetesen ha vannak eszközeink, távcsövünk például, akkor sokkal jobban meg tudjuk figyelni az égitesteket. De ezen kívül is sok érdekességet tartogat az éjszakai égbolt. Annál többet látunk, minél sötétebb helyről nézzük, tehát keressünk olyan helyet, ahol minimális a fényszennyezés. Például ha üstökösnézőbe indulunk, akkor ha mindezt sötét helyen tesszük meg, akkor a csóvájukat is megnézhetjük.

A hullócsillagokat mindenki ismeri, ezek nem üstökösök, hanem meteorok. A legtöbben augusztusi Perseida meteorrajt ismerik, de mások is vannak. Sötét égen minden éjszaka látható egy-két meteor, városokban azonban már sokkal kisebb az esélyünk. A meteorok megfigyelése egyébként szabad szemmel a legkönnyebb. Ritkábban tapasztalhatjuk meg a fogyatkozásokat, melyek közül az egyik leglátványosabb a napfogyatkozás, mely lehet részleges, teljes vagy gyűrűs.

A holdfogyatkozás is különleges élményeket kínál, ezek szabad szemmel is jól megfigyelhetők. És még egy égi különlegesség, a sarki fény, ami a Föld északi területein gyakori, néhány évenként pedig hazánkban is megfigyelhető. Akik érdeklődnek a csillagászat iránt, azok számára is hasznos, ha van egy applikáció a kezükben, ami segíti a megfigyelést.

Ajánlott tartalmaink - Olvass bele

Amiért nem célszerű házilag leszedni a fogkövet

2024. május 17.|

Ha a fogkő házilag történő eltávolításáról van szó, az emberek kreativitása nem ismer határokat. Rengeteg módszer kering még mindig a neten, melyek sokszor inkább veszélyek, mint hatékonyak. Nagy károkat okozhatunk ugyanis, ha nem a megfelelő

Térkövezés házilag: bele merjünk vágni?

2024. április 9.|

Manapság egyre több udvarban és kertben látni térkövet, és joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy elvégezhetjük-e ezt a feladatot házilag, vagy feltétlen szakember segítségére van szükség. A helyzet, az, hogy akár mi is lerakhatjuk

Go to Top