Sajtkészítés házilag

2022. szeptember 7.Házilag 679 szó3,4 perc olvasási idő
FőoldalSajtkészítés házilag

Ugyan időigényes feladat, de saját magunk is el tudjuk készíteni házi sajtunkat, melyet ízlésünk szerint lehet fűszerezni, ízesíteni. Az érlelt, kemény sajtokhoz speciális technológia szükséges, de a házi sajthoz elég a tej, némi ecet és egy vászonkendő. De hogy mi is az a sajt?

Egy kis sajttörténelem

Már az ókorban is ismerték és előszeretettel fogyasztották a sajtot, ami egy savanyított vagy felfőzött tejből tejsavas erjesztéssel, alvasztással, a savó eltávolításával, préseléssel vagy anélkül készülő étel. Általában tehén, juh, kecske vagy bivaly tejéből készül. Rövid idejű hőkezeléssel pasztőrözik, ekkor elpusztulnak a patogén mikroorganizmusok és speciális oltóenzimmel, baktériumtenyészettel oltják be és gyakran fűszereik, érlelik.

Több százféle sajtot különböztethetünk meg egymástól, a lágytól a keményig, az ömlesztettől a penészes sajtokig. Ahány sajt, annyiféle ízvilág, erről a franciák tudnának igazán mesélni, ők az egyik legnagyobb sajtfogyasztó nemzet a világon.

Hogy készül a friss sajt?

A házi sajt egyik elengedhetetlen hozzávalója a friss, zsíros tej. A pasztőrözött vagy tartós tej nem jó erre a célra, mert ezekben már nincsenek benne azok az élő kultúrák, amelyek szükségesek a sajt elkészítéséhez. Érdemes úgy számolni, hogy  egy liter tejből 10-15 dkg sajt lesz. A feladat pedig nem is bonyolult, a tejet fel kell forralni és ezután lehúzni a tűzről, és literenként beletenni egy evőkanál ecetet vagy két evőkanál citromlevet.

Fakanállal kavargatva figyeljük, ahogy a tej és a savó szétválnak egymástól. Amíg langyosra hűl, pihentetjük, majd sózzuk és szűrőkanállal kivesszük a sűrű részt. Ezután kerülhetnek bele a fűszerek, hagyma, fokhagyma, bazsalikom, paprika – érdemes egyféle sajtot csak egyféle fűszerrel megízesíteni. Ezután egy tiszta konyharuhára vagy vászonkendőre szedjük a kész túrót, beletesszük egy szűrőbe és hagyjuk, hogy kicsepegjen belőle a felesleges folyadék.

Felül összefogjuk, kinyomkodjuk, összekötjük. Újra szűrőbe tesszük és valami súlyt teszünk a tetejére, hogy jobban tömörödjön. Egy éjszakát vagy akár egy teljes napot is pihenhet így a hűtőben. Egy hétig is eltartható így.

Profi szinten sem bonyolult

Az internetes áruházakban már szinte minden kapható, ami a házi sajtkészítéshez szükséges. Oltóanyagok, eszközök, hőmérők – aki kedvet érez hozzá, megpróbálkozhat a hagyományosabb sajtkészítéssel is. Ehhez is találunk receptet bőven. Természetes tejoltó és sajtkultúrák is kaphatók az interneten keresztül is, fontos, hogy megbízható helyről vásároljuk. Ha pedig valaki a füstölt sajtokat kedveli, annak sem lehet akadálya, hogy házilag, otthon füstölje meg a sajtot.

A házi sajt kiváló ajándék is lehet, egyre többen vágynak arra, hogy valami különlegeset alkossanak és azzal ajándékozzák meg szeretteiket. De ha csak otthonra készítünk sajtot, az is a saját munkánk eredménye. Akár amatőr, akár profi szinten műveljük a sajtkészítést, sokféle lehetőség áll előttünk. Fontos, hogy mindig tiszta környezetben készítsük a sajtot és hogy tartsuk be a receptet, valamint törekedjünk a minőségi alapanyagok használatára.

Ajánlott tartalmaink - Olvass bele

Amiért nem célszerű házilag leszedni a fogkövet

2024. május 17.|

Ha a fogkő házilag történő eltávolításáról van szó, az emberek kreativitása nem ismer határokat. Rengeteg módszer kering még mindig a neten, melyek sokszor inkább veszélyek, mint hatékonyak. Nagy károkat okozhatunk ugyanis, ha nem a megfelelő

Térkövezés házilag: bele merjünk vágni?

2024. április 9.|

Manapság egyre több udvarban és kertben látni térkövet, és joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy elvégezhetjük-e ezt a feladatot házilag, vagy feltétlen szakember segítségére van szükség. A helyzet, az, hogy akár mi is lerakhatjuk

Go to Top