Tartármártás recept házilag

2022. november 8.Házilag 639 szó3,2 perc olvasási idő
FőoldalTartármártás recept házilag

A tartármártás eredete egy történelmi eseményt rejt, méghozzá az 1241-es tatárjárást, legalábbis erre következtetnek. Maga a tatár megnevezés sok nyelvben a pokolból szabadult démonokra utalt, akik rettegésben tartották az embereket.

Nálunk azonban az emberek biztosak voltak benne, hogy egy ilyen névvel nem lehet sikerre vinni egy ételt, úgyhogy meghagyták a francia tartare nevet, amiből tartár lett, és ma már a magyar helyesírásban is megtalálható.

Sokan azt hihetik, hogy igazi magyar finomságról van szó, pedig Cesare Cardini nevéhez fűződik, aki egy mexikói étteremben mutatta be először a fogását. Akkor a mártás kemény tojássárgát és pikáns majonézt tartalmazott, amibe gyakran kevertek salátát is. Ha a mai verziókat nézzük, akkor sokszor találkozunk majd kapribogyóval és csemegeuborkával is, vagy petrezselyemmel. Nálunk ez inkább egy alapszósz, és a többi ételünkhöz szolgáljuk fel.

A hazai vendéglátásban a tartármártás hideg szószként kerül az asztalokra, általában rántott sajt, rántott gomba vagy rántott hal mellett. Látszólag nagyon jól ismerjük, azonban kevesen vannak, akik az eredeti receptet készítik el a konyhájukban. Ha ma megkérdezünk valakit, hogy melyik a kedvenc hideg mártása, akkor a majonéz után a tartárt szokták válaszolni.

A magyar tartármártás elkészítése

Az egykori, retrónak nevezhető tartármártás receptje az első majonézes flakonon is szerepelt, hogy mindenki ki tudja próbálni. Bár ez a 70-es években történt, a mai napig fennmaradt. Ebben az időben a recept egy rész majonézt és két rész tejfölt tartalmazott, amihez mustárt, sót, porcukrot, őrölt fekete borsot és citromlét kellett keverni. Ez azonban nem egyenlő a hagyományos tartármártással, viszont mivel nincsen külön neve, így mégis ebbe a kategóriába kerül.

Az igazi sauce tartare receptje

Michel Roux Angliában él, azonban francia születésű. Testvérével együtt az övék Nagy-Britannia első három Michelin-csillagot elérő étterme. Ez még 1967-ben nyílt meg, azonban nem érték be ennyivel, hanem 1972-ben új étteremhez adták a nevüket, ami szintén megkapta a három Michelin-csillagot. A BBC szerint ők a következő recepttel dolgoznak:

  • 3 keményre főzött tojássárga
  • 200 ml mogyoróolaj (vagy napraforgó olaj)
  • 1 evőkanál (15 ml) ecet vagy citromlé
  • 20 g apróra vágott, blansírozott hagyma
  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál apróra vágott metélőhagyma
  • fehérbors

Ha az alapanyagokkal megvagyunk, akkor jöhet az elkészítése. Először a főtt tojásokat vesszük, amiket egy mozsárba kell helyezni, majd teljesen simára keverni. Ezt sóval és borssal ízesítjük, majd nagyon vékony sugárban hozzáadjuk az olajat és aprólékosan eldolgozzuk. Amikor simára kevertük, akkor hozzáadjuk az ecetet vagy a citromlét, utána a hagymát, utána a metélőhagymát és legvégül a majonézt. Ilyenkor még szükség szerint lehet sózni és borsozni, majd készen is vagyunk.

Bár többféle tartármártás létezik, a főtt tojássárga, a metélőhagyma és a majonéz szinte mindegyikben megjelenik. Innentől kezdve azonban magunk is kísérletezhetünk vele.

Ajánlott tartalmaink - Olvass bele

Amiért nem célszerű házilag leszedni a fogkövet

2024. május 17.|

Ha a fogkő házilag történő eltávolításáról van szó, az emberek kreativitása nem ismer határokat. Rengeteg módszer kering még mindig a neten, melyek sokszor inkább veszélyek, mint hatékonyak. Nagy károkat okozhatunk ugyanis, ha nem a megfelelő

Térkövezés házilag: bele merjünk vágni?

2024. április 9.|

Manapság egyre több udvarban és kertben látni térkövet, és joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy elvégezhetjük-e ezt a feladatot házilag, vagy feltétlen szakember segítségére van szükség. A helyzet, az, hogy akár mi is lerakhatjuk

Go to Top