Térkövezés házilag: bele merjünk vágni?

2024. április 9.Házilag 705 szó3,6 perc olvasási idő
FőoldalTérkövezés házilag: bele merjünk vágni?

Manapság egyre több udvarban és kertben látni térkövet, és joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy elvégezhetjük-e ezt a feladatot házilag, vagy feltétlen szakember segítségére van szükség. A helyzet, az, hogy akár mi is lerakhatjuk a térkövet az udvarunkba, viszont előtte nem árt alaposan utánajárni a témának.

A térkövezés egyre népszerűbbé vált az elmúlt években, és bizony nagyon szépen is tud mutatni, amellett, hogy praktikus megoldás, ha tereprendezésről van szó a kertünkben. Mivel a csináld magad (DYI) újra reneszánszát éli, sokakban merül fel a kérdés, hogy vajon megcsinálhatják-e maguk a térkő lerakását? A legtöbben természetesen mindezt spórolási céllal szeretnék megtenni, és ha jó munkát végzünk, akkor valóban csökkenthetjük így a költségeinket. Ugyanakkor, ha nem vagyunk ügyesek, akkora végeredmény nem lesz jó, a javítása pedig meglehetősen költséges lehet.

Ahhoz, hogy jó munkát végezhessünk, mindenképp pontos tervezésre, és alapos utánajárásra van szükség, ellenkező esetben nem járunk jól a szakember kihagyásával a munkafolyamatból.

Szánjunk kellő időt és energiát a tervezésre

Az Ötlet Magazin online portál pár éve már foglalkozott a térkövezés kérdésével, és ők is azt tanácsolják, szánjunk megfelelő időt a tervezési fázisra, és alaposan gondoljuk végig mit és hogyan szeretnénk. Először is mérjük le pontosan a térkövezni kívánt területet. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy pontosan meg tudjuk adni, hogy mennyi alapanyagra lesz szükségünk. Ha a méretek megvannak, akkor a funkciókat is végig kell gondolni.

Lehet, hogy csak a családi grillezés helyszíne lesz a térkövezett rész, de az is megeshet, hogy ez lesz a kocsibeálló, tehát az autónk súlyát is el kell bírnia. Netán ide kerül majd a jakuzzi, vagy legalább is mi azt szeretnénk, ami szintén nagy súlyterhelést jelent, tehát ezzel is számolnunk kell.

A térkő színét és méretét is érdemes előre kigondolni, és nem vásárlás közben tanakodni, hogy melyik is lesz a jó választás. A szín kérdésében érdemes arra törekedni, hogy harmonizáljon az udvar/kert stílusával, mert így esztétikusabb lesz a végeredmény. A méret kérdése annyira nem bonyolult: kisebb terület esetén kisebb méretet érdemes választani, míg nagyobb terület esetében célszerű a nagyobb méretű térköveket előnyben részesíteni. A térkövek vastagsága befolyásolja a teherbírásukat, így ha nagyobb terhet kell elbírni, mint mondjuk az autó súlyát, akkor a vastagabb térkő az előnyösebb választás.

Mennyi térkövet vásároljunk?

Nos, ahhoz, hogy ezt meg tudjuk állapítani, tudunk kell a terület nagyságát, ami le akarunk burkolni. Az előbb már említésre került a tervezés során, hogy a méretek lényegesek lesznek a tervezéskor. Ha tudjuk, mekkora a terület, ki tudjuk számolni a térkő mennyiségét is. Érdemes egyébként több térkövet vásárolni, hiszen javításra, cserére is jó, ha marad alapanyag. Az is fontos, hogy a lerakáskor törekedjünk arra, hogy minél kevesebb térkövet kelljen elvágni, és az is lényeges, hogy minden térkő síkban legyen, már amennyire ez lehetséges. Ha pedig megvan a tervezés, akkor a pontos kivitelezés lépéseinek is nézzünk utána.

Ajánlott tartalmaink - Olvass bele

Amiért nem célszerű házilag leszedni a fogkövet

2024. május 17.|

Ha a fogkő házilag történő eltávolításáról van szó, az emberek kreativitása nem ismer határokat. Rengeteg módszer kering még mindig a neten, melyek sokszor inkább veszélyek, mint hatékonyak. Nagy károkat okozhatunk ugyanis, ha nem a megfelelő

Térkövezés házilag: bele merjünk vágni?

2024. április 9.|

Manapság egyre több udvarban és kertben látni térkövet, és joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy elvégezhetjük-e ezt a feladatot házilag, vagy feltétlen szakember segítségére van szükség. A helyzet, az, hogy akár mi is lerakhatjuk

Go to Top